Temavärld: Babyguiden

Tiden tickar och magen växer. I takt med detta så är det dags att inhandla allt som den lilla bebisen kan tänkas behöva den första tiden i livet. Självklart vill ni vara förberedda på allting som komma skall men vad är det egentligen som behövs? Här hittar du all information och alla produkter som du och din bebis behöver.

I vår smarta checklista har vi täckt allting som bör vara avprickat när barnen kommer till världen. Klicka här nedan för att öppna checklistan i en ny flik och skriva ut den. PS. Den gör sig väldigt bra på kylskåpet under graviditeten.


Glädjen att inreda det första barnrummet

Ni går alldeles säkert med inspirerande tankar och idéer om hur den lilla knoddens rum ska ut och inredas. Hur ni ska ge barnet en känsla av trygghet och urymme att leka och utvecklas i lugn och ro. Samtidigt så ska ni lyckas att praktiskt få plats med alla leksaker och möbler som behövs. Att inreda barnets rum är underbart och inspirerande redan från planeringsstadiet och nu är det dags att ta steget över till att faktiskt inreda det.

Har ni kanske redan bestämt om barnet ska sova i ert sovrum den första tiden? Eller står barnkammaren redan redo att inredas med allt som kan behövas? Det finns inga rätt och fel när det kommer till detta val. Det är bra att inreda rummet pedagogiskt och smart så ni enkelt har tillgång till allt ni behöver med en byrå, blöjförvaring, nattlampa, leksaksförvaring och annat viktigt för er och barnet. Ett skötbord är bra att ha i nära anslutning till spjälsängen eller badrummet så ni smidigt och praktiskt kan sköta om den lilla bebisen.

Till färden och promenaden

Det är dags att lämna BB och ta er hem och påbörja det nya livet som familj. Tänk på att vara redo för alla större och mindre turer med bebisen. Utrusta bilen med ett babyskydd i god tid innan det är dags. Babyskyddet kan även extraknäcka som barnvagn den första tiden om ni inte hunnit att införskaffa det än. Men vad är egentligen ett babyskydd och hur fungerar det? Det går vi igenom med er här.

Babyskydd - Den första bilbarnstolen

Den första bilbarnstolen för bebisar kallas för babyskydd. Ett babyskydd är en speciellt anpassad modell för att barnet ska kunna ligga skönt i utan att säkerheten påverkas. I regel är alla babyskydd lika säkra men olika modeller och märken kommer med olika funktioner och tillbehör vilket gör att priserna kan variera. Babyskydd är enkla att montera och går även att lyfta ur bilen för kortare transporter mellan exempelvis bilen och hemmet. Titta runt och hitta det perfekta babyskyddet för att ge den lilla älsklingen en underbar resa hem från BB.


Den första barnvagnen

Det är promenaddags med den lilla knodden! Ni har alldeles säkert redan bläddrat sönder bland olika barnvagnar och modeller och konstaterat att det är en riktig djungel där ute. Det är viktigt att hitta en barnvagn som är rätt för just er och den livsstil ni lever. Vilket klimat och terräng kommer vagnen främst att användas i? Ska barnvagnen användas i stadsmiljö så ställer det andra krav än vad det gör om ni bor på landet med tyngre terräng. Bor ni i lägenhetshus utan hiss och vagnen behövs bäras? Många saker spelar in. Väntar ni tvillingar? Då är det läge att kolla in syskon- och tvillingvagnar.

Det vanligaste är att man använder sig av en duovagn eller en kombivagn den första tiden i livet. Här går vi igenom vad som skiljer modellerna och de olika fördelarna som vagnarna har.

Duovagnar

En duovagn består av ett chassi som du sedan har två separata delar till – en sittdel och en liggdel. Till ditt nyfldda barn så använder du först liggdelen tills dess att barnet kan sitta upp ordentligt då du byter till sittdelen. Duovagnar är oftast väldigt rymliga och du kan packa och utrusta den med åkpåse, kuddar och täcken när det blir kallare väder.

Kombivagnar

Kollar ni in kombivagnar? Det är ingen dum idé för det nyfödda barnet. En kombivagn är en kombinerad liggvagn och sittvagn som endast består av en justerbar del på chassit. Då den går att justera från fullt liggläge till sittläge så går det att ha med sig kombivagnen genom åren. Liften i vagnen kan även användas som en extrasäng om ni är på resande fot då kanterna är så pass stadiga.
Safety first - Gör hemmet säkert för din bebis!

Ni har äntligen kommit hem med barnet och påbörjat livet som familj.Plötsligt är barnet den främsta prioriteringen i era liv och för att stilla oron att den lilla älsklingen ska råka ut för något är det viktigt att ni barnsäkrar hemmet. Bebisen ska aldrig lämnas utan uppsikt – oavsett om det är på skötbordet, på soffan eller i eran säng. Små barn är nyfikna och vill röra sig så mycket som möjligt och när ni minst anar det har bebisen vaknat upp och rör sig mot kanten. När barnet börjat krypa är det väldigt viktigt att se till att farliga hushållsprodukter och inredningen är säkrade.
För en bra start på livet

Amningen är extra viktig under bebisens första 6 månader i livet. Modersmjölken ger bebisen alla viktiga näringsämnen som den behöver och hjälper bebisen att bygga upp sitt immunförsvar för att undvika allergier och sjukdomar. Förutom detta så stärker även amningen bandet mellan föräldern och barnet.
Tyvärr så fungerar inte amningen alltid som man tänkt sig. Detta kan bero på olika anledningar, t.ex. att man är stressad eller sjuk, att man har fått felaktig information om hur man som bäst kan amma bebisen, eller att bebisen använder fel teknik. Om du är orolig eller har frågor angående detta så kan en barnmorska alltid hjälpa till. De har oftast tips och råd på hur amningen kan förbättras. Om amningen ändå inte kommer igång som den ska, eller om du av andra orsaker inte vill amma, så finns det förstås andra alternativ som t.ex. bröstmjölkersättning. Bröstmjölkersättningen har precis som mammans egna bröstmjölk alla näringsämnen som bebisen behöver för att växa.
Allt du behöver inför blöjbytet!

Redan innan födseln funderar många föräldrar på vad som behövs när det kommer till just själva blöjbytet. Vad behöver jag? Hur ska skötplatsen se ut? Vilka blöjor ska jag köpa och vad behöver jag ha med mig om vi är på resande fot? Till höger har vi listat upp en del saker som kan vara väldigt bra att ha. Alla dessa produkter hittar du dessutom nedan!
För nyblivna föräldrar handlar den första tiden framförallt om att sköta om och mata barnet. För att er lilla älskling ska vara nöjd och glad, har vi gjort en översikt med vård- och kostprodukter som kan vara väldigt viktiga att ha. Fram tills det att barnets navel har läkt ordentligt kan man hålla barnet rent med hjälp utav t.ex. mjuka tvättlappar och våtservetter i kombination med ljummet vatten (ca. 37 grader). Vissa barn behöver tvättas varje dag i hudvecken för att inte får irriterad hud. Om barnets hud trots ordentlig rengöring, ändå har blivit röd och irriterad brukar den läka snabbt om man tvättar rent, baddar torrt och sedan luftar. Om det inte blir bättre kan du kontakta BVC. Man behöver inte överdriva med tvättandet, men det är viktigt att huden hålls ren. I början räcker det ofta att tvätta med vatten, sedan kan man använda en mild barntvål eller olja som komplement.
Barnets första leksaker är något alldeles speciellt!

Vi har valt att placera babyleksaker i slutet på den här temavärlden. Varför då? Förutom kroppsvård m.m. behöver barn framförallt kärlek! Barn leker gärna med vanliga hushållsartiklar, men ibland kan det vara bra att köpa leksaker anpassade för just bebisar. Då kan man i lugn och ro låta barnet bita och gripa i leksakerna utan att de ska utgöra någon fara. Tänk däremot alltid på att kontrollera leksakerna innan du ger dem till barnet.

Från topp till tå!

När det rör sig om just babykläder så är funktionaliteten och bekvämligheten det viktigaste, men sjävklart vill man även att kläderna ska vara fina! Till en början behöver inte bebisar särskilt mycket. Däremot så varierar såklart utrustningen beroende på när bebisen föds. På sommaren behöver bebisen andra kläder än på vintern. För att du och din bebis ska vara ordentligt utrustade, så har vi gjort en checklista på kläder som kan tänka behövas.


Vi på babymarkt önskar alla nyblivna föräldrar och små barn en bra start på det nya livet!
Bästa hälsningar babymarkt!