Bilbarnstolsguiden

Vilken viktgrupp är den lilla passageraren i?

De olika typerna av bilbarnstolar delas in i olika grupper baserat på barnets vikt. Just barnets vikt är den absolut viktigaste faktorn för att välja rätt stol eftersom den bestämmer motståndet som måste uppnås i barnstolen vid en eventuell krock. Genom att välja en bilbarnstol som är gjord för barnets viktklass så minskar skaderisken avsevärt.

Grupp 0+

  • Vikt: 0-13 kg
  • Längd: 40-90 cm
Dessa bilstolar kallas ofta för babyskydd och är speciellt designade för nyfödda barn upp till 13 kg. De monteras alltid bakåtvänt med Isofix-systemet, om detta finns inbyggt i bilen, eller säkerhetsbältet. Dessa stolar är bärbara och går ofast att fästa i barnvagnschassin av samma märke tillsammans med en adapter.
Här hittar du våra Grupp 0+-stolar >

Grupp 0+/1

  • Vikt: 0-18 kg
  • Längd: 40-100 cm
Bilbarnstolar för barn som väger mellan 0 och 18 kg har den uppenbara fördelen att stolen kan användas längre än ett babyskydd. Denna stol monteras i bilen och är till skillnad från babyskydd ej bärbara. Det är bara nödvändigt att göra små förändringar när barnet växer så att stolen anpassar sig efter barnets storlek. Dessa stolar kan monteras baklänges.
Här hittar du våra Grupp 0+/1-stolar >

Grupp 1/2/3

  • Vikt: 9-36 kg
  • Längd: 75-150 cm
Bilstolar för barn som väger mellan 9 och 36 kg som har mer utvecklade muskler. Denna typ av bilbarnstol kan monteras i såväl framsätet som baksätet med hjälp av säkerhetsbältet. Dessa bilbarnstolar är de som har längst livslängd av samtliga modeller.
Här hittar du våra Grupp 1/2/3-stolar >

Grupp 2/3

  • Vikt: 15-36 kg
  • Längd: 95-150 cm
Bilbarnstolarna i grupp 2/3 kallas för bältesstolar och är utvecklade och designade för att ge ultimat skydd för de lite äldre barnen som väger mellan 15-36 kg. Även dessa stolar har en längre livslängd än de lägre grupperna.
Här hittar du våra Grupp 2/3-stolar >

Vad säger lagen?

En av de vanligaste frågorna när det kommer till bilbarnstolar är vad lagen egentligen säger. Ska barnen färdas i färdriktningen eller baklänges och hur länge?

Lagen säger att alla barn upp till 135 cm ska färdas i någon typ av bilbarnstol. Huruvida barnet färdas i färdriktningen eller baklänges är ingenting som kontrolleras av lagen, men det är rekommenderat att barnet färdas baklänges så länge som möjligt.

Bakåtvända bilbarnstolar

Då de allra flesta föräldrar väljer att placera sina barn baklänges i bilen - framförallt under barnens första år - har vi en specialdesignad kategori för dessa stolar för att du enkelt ska hitta och inte behöva fundera huruvida stolen är menad att användas bakvänd eller inte.

Våra bakåtvända bilbarnstolar

Hur monterar jag stolen i bilen?

Med ett enda klick kan bilstolen fästas i bilen med hjälp av säkerhetsbältet.

Sillas de coche con Isofix

Många bilar har idag ISOFIX-system installerade i sig. Detta system ger optimalt skydd, speciellt vid frontalkollisioner. Kolla alltid innan att din bil har ISOFIX-system installerat.

Sillas de coche con base de fijación

Basenheter kan enkelt installeras i de allra flesta fordon. Därefter är det bara nödvändigt att fästa bilbarnstolen i basenheten och du är good to go!.

Övriga viktiga aspekter

Det finns många andra aspekter att tänka på när du väljer bilbarnstol för att erbjuda den största säkerheten och komforten för den lilla passageraren. Här tar vi dig igenom några av de viktigaste.

Protección contra impactos laterales

Skydd mot sidokollisioner

Djupet och vadderingen på bilstolens sidor är direkt relaterad till hur väl barnet skyddas vid sidokollisioner.

Posición del asiento ajustable

Justerbar position

Bilbarnstolar med flera justerbara lägen ger den lilla passageraren en skön åktur i takt med att de växer med bilstolen.

Respaldo reclinable

Liggande ryggstöd

Stolar med lutande ryggstöd anpassar sig för den lillas behov. Perfekt för knoddar som gillar att ta en tupplur i bilen.

Reposacabezas ajustable en altura

Justerbart nackstöd

Detta är ytterligare en komfortaspekt att överväga om du vill att den lilla ska njuta så mycket som möjligt av tiden på vägarna.

Hur vill du att barnet ska fästas?

Trepunktsbälte, fempunktsbälte eller magkudde. Alternativ finns när det kommer till hur barnet ska fästas i bilen. Här går vi igenom kort de två största alternativen.

Cinturón de 5 puntos

Fempunktsbälte och trepunktsbälte erbjuder enkel justering och är skonsam mot det växande barnet då de flesta bilar har ett bälte som kan sträcka sig långt. Fastspänning ska ske enligt storlek. Vid en krock överförs krafterna till axlarna och bäckenet. Var noggrann med att barnet har bältet åtspänd och att inga tjocka jackor är på när barnet spänns fast.

Arnés

En magkudde är ett frontelement som täcker barnets bröst och buk. När en kollision sker minskar krafterna som verkar på barnet och ger en trygg resa. Kudden finns installerad på dessa bilbarnstolar och stolen behöver bara fästas i bilen.

Tillbehör till barnbilstolen

De vanligaste tillbehören till bilbarnstol och bilen i sig är kanske adaptrar eller leksaker. Men även vindruteskydd och annat smått och gott som ger barnet ultimat komfort under resan.

Våra mest populära märken

Vilka märken är egentligen bäst och vad finns det för utbud? Frågan varierar väldigt mycket beroende på vem du frågar och det viktigaste är att du hittar den bilbarnstol som passar bäst för just er. Här listar vi några av våra mest populära märken och bästsäljare.

axkid
Britax Römer
Chicco
Concord
Cybex
BeSafe
Hauck
Recaro
Maxi Cosi
Kiddy
Osann
Peg-Perego