Bärseleguiden

Bärseleguiden

Bärsele eller bärsjal? Vad passar dig?

Det finns i regel två olika sätt att bära din baby på. Antingen i en stabil bärsele där vikten är optimalt fördelad för att ge dig och din baby största möjliga komfort under bärturen. Det andra sättet är med en bärsjal som kräver lite mer optimering men som i gengäld ger mamma och pappa extra naturlig närhet till den lilla älsklingen.
Bärselar

Tack vare den robusta, ryggsäcksliknande konstruktionen hos en bärsele är bärmöjligheterna och känslan mycket hög. Vikten fördelas optimalt över bäckenet tack vare det praktiska knäbältet. Remarna är utformade så att du kan anpassa bärselan till olika åldrar, storlekar och beroende på ändamålet. Bärselar kommer ofta med tre olika bärsätt där du kan välja om du vill bära barnet på magen, ryggen eller på höften.
Bärsjalar

Det finns olika typer av bärsjalar, eller slingor som de ibland kallas. De kommer exempelvis vävda, stretchiga eller Mei Tai som är en typ av kombination av bärsjal och bärsele. Bärsjalar kommer även med olika bärmöjligheter och varierar hur barnet ska fästas i den vilket gör det möjligt att bära barnet i olika bärlägen. Med en bra teknik kan du stödja barnets position beroende på ålder. Det kräver lite träning men efter ett tag är bärsjal lättsamt.

Vikt och bärsjal - Vad ska jag tänka på?

Barnets vikt bestämmer strukturen och styrkan hos ditt val av bärsjal. För nyfödda och spädbarn upp till 15 kg kan elastiska material och tyger användas. För tyngre barn rekommenderas mer robusta material som exempelvis vävt tyg..

Upp till 15 kg:Elastiska bärsjalar är bra för ditt barn och lättknutna. En elastisk bärsjal kan användas för barn som väger upp till 15 kg utan problem.

Upp till 20 kg:När barnet börjar bli lite tyngre är det rekommenderat att använda bärsjalar av vävda tyger då dessa är starkare och stabilare. De går att använda från födseln upp till 20 kg.

Mest populära bärsjalar hos våra kunder


Är det bättre med en bärsele/bärsjal som barnet kan växa med?

Anpassningsbara bärselar anpassas individuellt efter bärarens och barnets behov. De kan också användas när barnet växer snabbt utan att behöva bytas ut. Normala bärselar kan vanligtvis användas för en viss tid eller viktkategori, men erbjuder mer optimal upplevelse för just den perioden.

Är du väldigt lång och/eller kraftig?

De flesta bärselar är utformade för föräldrar som ligger omkring medelsnittet för längd och kroppsform. Med detta sagt så passar de flesta bärselar även för föräldrar som ligger utanför dessa ramar. Det är viktigt att hitta en bärselse med långa remmar och prova ut den innan användning så att du och barnet får en bra och trygg bärkänsla.

Hur vill du bära ditt barn?

Beroende på vilken typ av bärare du använder så kan du bära ditt barn på magen, ryggen eller på höften. Vissa modeller kommer med möjligheten att bära barnet på alla dessa sätt.

Magbärare

Buikdragers

Fram tills dess att ditt barn kan sitta bra och självständigt (vanligtvis i 7:e / 8:e månaden) är det bäst att bära ditt barn på magen. I detta läge är barnet i optimal och ergonomisk position. Barnet ska sitta tätt mot dig så att både nacke och huvud stöds.

Höftbärare

Heupdragers

Att bära barnet på höften rekommenderas endast när ditt barn kan sitta bra och självständigt. Denna position är ofta valet för att avlasta den person som bär barnet. På grund av det stödjande höftbältet behöver bäraren inte flytta bäckenete och ryggen kan på så sätt få avlastning från barnets vikt.

Ryggbärare

Rugdragers

Ryggbärare ska endast användas när barnet kan sitta fritt, stabilt och självständigt. Detta är ett underbart sätt för barnet att upptäcka världen omkring hen. För föräldrar är ryggbärare ofta bekvämare när det kommer till lite tyngra barn. Särskilt eftersom många bärselar anpassade för ryggbärning är konstruerade för att bära kroppsvikt upp till 20 kg.

Mest populära bärselar hos våra kunder


Vilken priskategori motsvarar din budget?

En bärsele eller bärsjal använder du och din baby i många månader. Med rätt modell är bärupplevelsen väldigt njutbar för er båda. Kanske är du så övertygad att du hellre använder bärselen än barnvagnen. Högkvalitativa modeller är oftast mest uppskattade på grund av de robusta material av hög kvalite som de har och med många bärmöjligheter.

Bärselar efter prisBärselarVåra mest populära märken

Här hittar du våra mest populära och sålda märken av bärselar och bärsajalar. En bärsele och bärsjal är väldigt personliga och alla har sina egna önskemål och behov. Ta dig tiden att upptäcka de olika och mångsidiga varumärkena och modeller i vårt breda sortiment. Självklart har vi även fler toppmärken än de som anges här!
Manduca
BabyBjörn
Amazonas
Hoppediz
Cybex Gold
WMM
thule
Safety 1st
Chicco
Britax Römer
Marsupi
Fillikid